04 Ağustos 2015

Kışlık hazırlıkları - 1 (Konserve domates, acı biber kurutma)



Küçüklüğümden beri annem elimizi hiç bir işe bulaştırmadı, kıyamadı hep kendisi yaptı ama gösterdi, öğretti yine de her şeyi. İlk denemelerimi evde annemle yapardım ama İzmir'e üniversiteye gidince iş başa düştü. Taze fasulyeyle bir başladım artık elimden hiç bir şey kurtulamaz. :) 
Eee kimin kızıyız, Birsen sultan sağ olsun. :) 

Kışlık hazırlıklarımızı da evlendiğimizden beri annemle yapıyoruz, daha doğrusu biz alıp geliyoruz, yine o hallediyor. Bu sene yine - eşiminde artık favorisi- domates kaynatarak başladık. İlk defa deneyecek olan varsa, buyursun baksın nasıl yapılır, elini korkak alıştırmasın. :)




İlk parti için 20 kilo domates kullandık, yumurta domates olduğu için 14 kavanoz çıktı. Daha sulu, yuvarlak domateslerle 17-18 kavanoz çıkarabiliyoruz. Domatesleri güzelce yıkamakla başlıyoruz işe tabi ki. Sonra varsa mutfak robotu (kabukları soymakla uğraşmamız olursunuz) yoksa klasik usul rende ile hepsini güzelce rendeliyoruz. Kabukları elinizde kalıyor böylece.


Rendelenmiş domatesleri tencereye alıyoruz. İçine biraz tuz ve yağ ekliyoruz, yaklaşık 25-30 dk kaynatıyoruz. Kavanozlarımız hazır, yıkanmış, kurumuş bekliyor.


 Burada en önemli nokta sıcak sıcak, kaynarken koymak kavanozlara. Daldırıyoruz cezvemizi, tencerenin altı yanmaya devam ederken dolduruyoruz. Ve tabi bir de kapaklar. Yeni, hiç kullanılmamış kapak olması gerekiyor ki bozulmasın konservemiz. Onu kapatırken de annemin tarifiyle 'tık tık tık sola, sonra bir kez sağa' yöntemini uyguluyoruz.


Kavanozları kapatıp ters çeviriyoruz ve ertesi güne kadar böyle bekliyorlar. Daha sonra serin, kuru bir yerde muhafaza etmek gerekiyor. Bütün kış yetmesi için bir bu kadar daha yapmalıyız biz. Malum artık bebişte var, daha pratik olmak lazım.

Acı biberleri de ipe dizdim, balkona astım. Mutlaka eldiven giyin ve kullandığınız iğneyi başka bir iş için tekrar kullanmayın. Tecrübeyle sabit, çok yakıyor gerçekten. :) Kuruduktan sonra bunları mutfak robotundan geçirip baharatlığa koyacağım ve ev yapımı pul biberimiz hazır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder