14 Ağustos 2015

Şekersiz şeftali reçeli yapımı (Organik bebek reçeli)


Yağmur'un hayatımıza girmesiyle yepyeni bir dünyaya adım attık. Onunla birlikte biz de büyüyoruz, yeni şeyler öğreniyoruz. Yaşam biçimimiz ona göre şekilleniyor. Onun sayesinde, ona örnek olabilmek için kendi hatalarımızı düzeltmeye çalışıyoruz. 
6 aylık olacak bu ayın sonunda ve yemek yemeğe başlayacak bizimle birlikte. Onun gelişiminde ki en büyük etkenlerin başında midesine ne gittiği geliyor bence. İnsanın ruh hali, psikolojisi, huyu suyu ile yedikleri arasında doğrudan bağlantı var çünkü. 
Daha önce de söylediğim gibi, onu mümkün oldukça doğal besinlerle büyütmeye çalışacağım. 
Önümüzde ki aylarda yemeğe başladığında mevsimi olmayan meyve-sebzeyi stoklamaya başladım şimdiden. En çok dikkat ettiğimiz nokta şeker yememesi -ki annesi şekerli şeylere bayılır- Hem kendim hem onun için sağlıklı bir tarif buldum ve yaptım. Ben çok beğendim, düşünen varsa denemeye değer...

Şekersiz, elma suyu ve pekmezle tatlandırılmış ev yapımı şeftali reçeli...





 Meyve-sebze fiyatları gerçekten el yakıyor. Küçüklüğümde hatırlıyorumda arkadaşlarla bisiklete biner, mahalle aralarında dolaşırken ağaçlardan canımızın çektiği meyveyi yerdik. Erik, kayısı, elma, böğürtlen, dut... Şimdi her biri ateş pahası bunların. Yağmur bunları okuduğu zaman halimiz daha da kötü olmaz umarım, şaşıracak, özenecek yavrum. Ama tabi ki annesi onun için her şeyi düşünür. Gerekirse ağacını eker, meyvesini büyütür, dalından yediririz. :)
Elmalar tatlı kırmızı, güzelce yıkadım -çünkü kabuklarını da kullanmam gerekiyor, malum pektin, vitamini kabuğunda- katı meyve suyu sıkacağımız babamızın bekarlık yıllarından -bayılır havuç suyu içmeye :) - bir gün böyle güzel bir iş için kullanacağımı bildiğimden dolabımda duruyordu. Çocuklara paketlenmiş hazır meyve sularını içirmeyin derim, hatta kimse içmesin. 
2 kilo elmadan mis gibi taptaze, katkı maddesiz 1 litre meyve suyu çıktı. Bir kısmı buz poşetiyle buzluğa gitti, ZYT daha sonra içmek isterse diye. 2 bardağını da reçel için kullandım.


2 bardak elma suyunu tencereye koyup rengi biraz koyulaşana kadar kaynatıyoruz. Sonra kabuklarını soyup küçük küçük doğradığımız şeftalileri ekliyoruz. Üzerine ben 3 kaşık pekmez koydum -o da köyden, ev yapımı- fazla tatlı olmasına gerek yok derseniz eklemeyin, çünkü elma suyu sandığımdan da çok tat veriyormuş. 1 tutam da limon tuzu ekledim ve yarım saat kadar kaynattım. Robot başlığıyla püre haline getirip, sıcak sıcak kavanoza koydum. Sıfır kapakla, tık tık tık anneanne yönetimi uygulayarak kapatıp ters çevirdim, soğumaya bıraktım.
Elma suyu da buzlukta dondu, buz poşetini icat edenin de aklını sağlık :)


Yağmur reçele bayıldı, bende bayıldım tabi, kızarmış ekmeğin üstüne sürüp yemeli kahvaltıda. Yalnız aklıma takıldı, acaba ne kadar süre bozulmadan durur bu kavanoz. Bekleyip göreceğiz onu da.
Bebişlere afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder